Week 23 bij Nieuwscheckers: schurftuitbraak onder studenten en zoenen tegen hooikoorts?
Deze week bij Nieuwscheckers: Helpt zoenen tegen hooikoorts?
Over hooikoorts wordt zo veel beweerd, dat we daar ook deze week weer een check aan hebben gewijd. Redacteur Nadine kwam berichten tegen waarin werd beweerd dat zoenen helpt tegen hooikoortsklachten. Verrassend genoeg blijkt dat inderdaad het geval. Een Japanse wetenschapper onderzocht in 2006 wat voor effect zoenen heeft op allergieën en de resultaten lieten inderdaad zien dat er sprake was van een verlaging van immunoglobine E (IgE), dat allergische reacties in gang zet. Er zijn echter wel een aantal kanttekeningen te zetten bij het onderzoek. Lees de hele factcheck hier.
Bijna alle landelijke media berichtten afgelopen woensdag dat er een schurftuitbraak is in Leidse studentenhuizen, of een toename van het aantal studenten met de huidinfectie. Zo erg zelfs, dat GGD Hollands Midden een onderzoek gaat instellen om de oorzaak ervan te achterhalen. Maar cijfers over het exacte aantal personen met schurft zijn onbekend. Dat komt mede door het feit dat niet iedereen met schurftklachten naar de GGD gaat; sommigen gaan naar de huisarts. GGD Hollands Midden liet redacteur Fiorella bovendien weten het nooit over een 'uitbraak' gehad te hebben en juist onderzoek te willen doen om voorlichting te geven en te achterhalen hoeveel personen daadwerkelijk schurft hebben gehad. Wil je het hele artikel lezen? Dat kan hier.
Vastende buschauffeurs 'gevaar op de weg' en meer
Ook andere media publiceren fact-checks. We geven elke week een selectie.
NUcheckt controleerde afgelopen week of je van iemands gezicht kan aflezen of diegene arm of rijk is. Dat werd kort geleden beweerd door Esquire, en in 2017 al door Het Nieuwsblad en Faqt. Canadese wetenschappers onderzochten of men aan de hand van portretfoto's iemands sociale klasse kan bepalen. De proefpersonen moesten raden of de mensen op de foto's een hoog of laag inkomen hadden. In 53 procent van de gevallen werd dat goed geraden, slechts een klein beetje beter dan toeval dus. Rijke mensen zouden over het algemeen gelukkiger en gezonder zijn, en dat valt af te lezen van de gezichten. Het effect daarvan blijkt toch te klein. Daarom wordt de claim als deels onwaar beschouwd.
Spelen met cijfers
"Naar Parijs en Londen vliegen jaarlijks 6 miljoen mensen, ongeveer 115.000 personen per week. Mijn sigarendoosberekening laat zien dat dit ongeveer twintig lange treinen per dag extra zijn op het reeds drukke spoor", zei CDA-kamerlid Mustafa Amhaouch tijdens een debat over luchthaven Schiphol en Lelystad op 15 mei. NRC Checkt controleerde deze uitspraak.
Steeds vaker spreekt men zorgen uit over de klimaatschade die ontstaat door luchtvaartverkeer. De trein is daarbij een goed alternatief, maar Amhaouch sprak zijn twijfels uit over de extra ruimte die die treinen zullen innemen op het spoor. De uitspraak blijkt gebaseerd op de cijfers van het staatje van Schiphol, waarin ook aankomende passagiers én overstappers zijn meegerekend. Daardoor komt hij op te veel passagiers en dus treinen uit. De claim wordt als grotendeels onwaar beschouwd, en dit artikel licht toe waarom.
Gevaar op de weg
De redactie van de Volkskrant hield zich bezig met vastende buschauffeurs. Zij zouden volgens de Deense minister van Integratie, Inger Støjberg, een gevaar op de weg vormen. "Stel je maar eens voor dat een buschauffeur een voertuig bestuurt terwijl hij al tien uur niet meer heeft gegeten of gedronken: dat is gevaarlijk voor ons allemaal", schreef hij recent in zijn column in de Deense krant BT. De invloed van de ramadan op de rijvaardigheid is echter nooit goed onderzocht, en het is dus al helemaal onduidelijk wat voor impact deze heeft op buschauffeurs. De conclusie: er zijn helemaal geen aanwijzingen dat buschauffeurs die meedoen aan de ramadan een gevaar vormen. Het hele artikel kan je hier lezen.
Op de agenda
Voormalig verslaggever van The Guardian, Nick Davies, wordt ook wel bestempeld als een van de meest gehate journalisten onder Britse vakgenoten. Op zondag 17 juni geeft hij in Beeld en Geluid in Hilversum een lezing over tien jaar nepnieuws. De middag zal in teken staan van kritische analyses - waar Davies bekend om staat - van journalistiek werk vandaag de dag. Kijk hier voor meer informatie.
Op dinsdag 19 juni wordt voor de achtste keer de Grote Expertisedag Nieuwe Media georganiseerd in Amsterdam. Het evenement zal in het teken staan van waarheid en vertrouwen. Wat kan de vertrouwensband tussen het publiek en de journalistiek vergroten en de afstand verkleinen? Diverse (internationale) sprekers zullen je bijpraten over het vinden, checken en verspreiden van nieuws op digitale wijze. Kaarten zijn hier te bestellen.
Tip ons!
Zie of hoor je een bericht in de media dat je niet vertrouwt? Tip ons via social media of onze website, en wie weet lees je daar binnenkort een factcheck over terug!