

Discover more from Nieuws van Nieuwscheckers
Vermeende TikTok-doden
Filmpjes kijken op TikTok klinkt heel onschuldig. Maar volgens enkele media zijn er enkele doden door gevallen. Naja, niet direct door het kijken, maar door een ‘challenge’ die er getoond werd. We checken dit nieuws, en je raadt het al: het bleek niet te kloppen.
Media meldden doden door TikTok-challenge
Er zijn vier mensen in Alabama omgekomen nadat ze van snel varende boten waren gesprongen. Volgens sommige media - waaronder het Vlaamse HLN - ging het om een TikTok-challenge. Dat zou een kapitein van de reddingsbrigade hebben verteld aan de pers. Maar de man verklaarde later dat zijn uitspraken uit hun verband zijn gerukt en dat de sterfgevallen geen verband houden met een TikTok-challenge.
Na publicatie van onze factcheck paste HLN het bericht aan. Gek genoeg zonder te erkennen dat het aanvankelijke bericht onjuist was, en zonder te melden dat Nieuwscheckers het nieuws had weerlegd.
Onderzoek naar LGBTQ+-haat
ISD Global heeft een nieuw onderzoek uitgevoerd in vier landen, waarin trends in LGBTQ+-haat worden belicht. Het onderzoek richt zich voornamelijk op online en offline intimidatie en bedreigingen gericht op publieke activiteiten van drag queens, zoals voorleesmiddagen (bekend als "Drag Queen Story Times" in de VS).
Anti-LGBTQ+-groepen en demonstranten stellen daarbij drag queens consequent gelijk aan transgender personen, terwijl ze verschillend zijn. Bij transgender personen gaat het om een diepgevoelde identiteit, terwijl drag meer een vorm van performance is waarbij iemand zich verkleedt voor een optreden.
Het onderzoek is onder meer gebaseerd op monitoring van ruim 150 Telegram-kanalen, Twitter-profielen en Facebook-groepen in vier landen. Daarmee analyseert ISD de narratieven, thema's en tactieken rond 274 anti-drag-mobilisaties: 11 in Australië, 3 in Frankrijk, 57 in Engeland en 203 in de Verenigde Staten.
Bij deze acties vinden dezelfde actoren elkaar steeds terug: extreemrechtse groeperingen, complotdenkers die tijdens de corona-pandemie bekendheid kregen, religieuze activisten en anti-LGBTQ+-influencers.
De auteurs concluderen:
“Opgeteld schetsen deze anti-drag acties verspreid over drie continenten een somber beeld voor de vrijheden van LGBTQ+ mensen. Dit beeld wordt zorgwekkender wanneer het gepaard gaat met voortdurende aanvallen op de rechten van transgender mensen en LGBTQ+-mensen, zowel door middel van wetgeving als bredere pogingen om hen te bestempelen als 'groomers' - pedofielen - en om de vooruitgang op het gebied van queer-acceptatie terug te draaien.”
Factchecks van andere media
Only the lonely?
Hij lijkt er een beetje verloren bij te staan. Om hem heen staan mensen in groepjes te praten, maar de Oekraïense president Zelenski staat alleen en kijkt wat glazig voor zich uit. Het is te zien op een foto die deze week is gemaakt net voordat een groepsfoto werd gemaakt op de NAVO-top in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Het beeld zou volgens berichten op sociale media illustreren hoe geïsoleerd de Oekraïense president op het geopolitieke toneel staat. Maar dat is niet zo, want andere foto’s tonen dat hij anderen spreekt en applaus krijgt, zo laat de factcheck van VRT zien.
Fake plastic president?
De Amerikaanse president Biden is nep. Hij bestaat niet. Hij is van plastic. Het is een man die een masker draagt. Een filmpje op TikTok riep deze insinuaties op. Op de beelden was een fronsende Biden te zien. Op de oorspronkelijke beelden zijn de rimpels op zijn voorhoofd minder diep. In het TikTok-filmpje zijn de kleuren veranderd, waardoor de rimpels geaccentueerd worden. Onzin dus dat het om een masker zou gaan, concludeert Factcheck.Vlaanderen.
Killer mosquito?
Het is weer tijd voor de mug. Vreselijk irritant, dat gezoem in de slaapkamer als je probeert te slapen. Ook irritant: een muggensteek die vreselijk jeukt. Maar het kan erger, als je recente Facebookposts moet geloven. Die reppen van een ‘nieuw soort muggenbeet’ die zelfs tot de dood kan leiden. Het bewijs van de gevaarlijke muggenbeet is een foto van een rode, flink opgezwollen knie. Gelukkig is het onzin. Dit bericht gaat al sinds 2017 rond en van een nieuw soort muggenbeet die dodelijk kan zijn, is geen sprake, meldt AFP Factcheck.
En verder
In TikTok- en YouTubevideo’s leggen jonge Amerikaanse factcheckers online beweringen onder de loep en leggen ze leeftijdsgenoten uit hoe ze zelf onjuiste berichten kunnen herkennen. [Het Parool]
Volgend jaar zijn er weer presidentsverkiezingen in de VS. Poynter heeft op een rij gezet wat de grote techbedrijven gaan doen aan misinformatie op hun platformen tijdens de verkiezingscampagne.
Ondertussen heeft een rechter uit Louisiana geoordeeld dat functionarissen uit de regering van Biden niet met de techbedrijven mogen overleggen over het modereren van misinformatie. The Guardian voorspelt dat we daarom moeten rekenen op een stroom aan complottheorieën tijdens de verkiezingscampagne.
Antivaccinatieactivist Robert F. Kennedy Jr., het neefje van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy, heeft internationale media aangeklaagd vanwege samenspanning. In zijn ogen censureren alternatieve informatie over vaccinaties. [France24]