De laatste verkiezingschecks
Morgen is de grote dag: dan gaat gans Nederland naar de stembus om nieuwe volksvertegenwoordigers voor de Tweede Kamer te kiezen. Het belooft razendspannend te worden, als we de peilingen moeten geloven. Wie weet helpen onze laatste factchecks nog om je definitieve stem te bepalen.
Gemiddelde nieuwbouwwoning is niet onbetaalbaar
Tijdens een debat van NOSop3 zei Rob Jetten (D66) dat de gemiddelde nieuwbouwwoning 500 duizend euro kost en dat bijna niemand in Nederland zich de aankoop hiervan kan veroorloven. Maar dat is niet zo: de gemiddelde nieuwbouwprijs is wat lager (474 duizend euro) en een redelijk grote groep van de Nederlandse huishoudens zou in theorie zo’n woning kunnen betalen, zo rekenden we uit.
Geen effect van stikstofcrisis op woningbouw
Tijdens verkiezingsdebatten was meermaals te horen dat het stikstofprobleem de woningbouw parten speelt. Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) beweerde het en ook politiek journalist Frits Wester (RTL Nieuws) zei het een keer. Maar het klopt niet: sinds de stikstofcrisis acuut werd, is er helemaal geen sprake van een daling in de bouw van woningen. Dat het momenteel slecht gaat met de woningbouw heeft andere oorzaken, zoals de gestegen rente, toegenomen bouwkosten en een tekort aan bouwgrond. Je leest de uitleg in onze factcheck.
21 duizend mensen wachten op een verpleeghuis
Geert Wilders beweerde tijdens het tweede RTL Verkiezingsdebat dat er in Nederland 21 duizend mensen wachten op een plek in een verpleeghuis. Dit klopt: volgens het Zorginstituut Nederland staan er 22.334 mensen op de wachtlijsten, waarvan er 2098 al in een verpleeghuis zitten en naar een ander adres willen. Per saldo houd je dan ongeveer 21 duizend mensen over die thuis zitten te wachten tot er een plek vrij komt in een verpleeghuis.
Vermogensongelijkheid in Nederland
SP-partijleider Lilian Marijnissen kan het niet vaak genoeg herhalen: Nederland moet socialer. Om te bewijzen hoe scheef de welvaart nu verdeeld is, stelde zij onlangs in een vraaggesprek met de NOS dat Nederland, na de VS, de grootste vermogensongelijkheid heeft van de hele westerse wereld. En ze heeft daarvoor inderdaad een goede en internationale bron. Maar desondanks is haar uitspraak strikt genomen niet correct.
D66 laat ‘beste onderwijspartij’ weg uit grafiek
D66 wil het meest investeren in onderwijs, blijkt uit een grafiek die de partij verspreidde toen het CPB partijprogramma’s had doorgerekend. Maar die grafiek laat een aantal andere partijen weg. Zoals Volt, die nóg meer geld uittrekt voor onderwijs. Een zaak voor de Grafiekpolitie.
Videocheck over toeslagen
We publiceerden eerder al een factcheck over het aantal huishoudens dat afhankelijk zou zijn van toeslagen. Dilan Yesilgöz beweerde dat het ging om liefst tweederde van de Nederlanders. In deze video legt Nieuwschecker Alexander nog eens uit hoe het zit.
Tiktoktips over migratiecijfers
Politici strooien tijdens de verkiezingscampagne kwistig met cijfers over migranten. Let goed op wat ze precies zeggen of bedoelen, want ze gaan nogal eens te kort door de bocht of gooien alle migranten ten onrechte op een hoop. Op TikTok geeft Nieuwschecker Marieke een paar tips.
Slimme trucjes in verkiezingsdebatten
Behalve misinformatie, rekenfoutjes en regelrechte onwaarheden zien we in campagnetijd nog een interessant fenomeen waar je als kiezer van op de hoogte wilt zijn: debattrucs. Welke zijn er allemaal? Waarom vormen ze een probleem? En hoe herken je ze, bijvoorbeeld in een verkiezingsdebat? Je leest het in dit artikel van Pointer.
Tot zover de bijdragen van Nieuwscheckers aan deze verkiezingen. Niet vergeten om morgen, woensdag 22 november, naar de stembus te gaan!